Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 29/9/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Autorul articolului: Raluca DUMITRIU
Titlul articolului: UDMR importă candidaţi români şi exportă maghiari
Acces online: https://www.gandul.info/politica/udmr-importa-candidati-romani-si-exporta-maghiari.html?3928;3240204

Numele cotidianului

UDMR importă candidaţi români şi exportă maghiari

Alegătorii din zonele cu populaţie preponderent română s-ar putea trezi la uşă cu membri ai UDMR care le cer votul pentru un loc în viitorul parlament. Uniunea a decis să desemneze candidaţi pentru fiecare din cele 452 de colegii uninominale existente la nivelul întregii ţări, astfel că mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii maghiare se vor lansa în cursa electorală şi în regiunile din afara Transilvaniei. În aproximativ 20 de judeţe, UDMR nu are însă filiale, fiind nevoită să trimită aici candidaţi din organizaţiile mari.

Deak Ferenc, de pildă, este membru al organizaţiei Cluj şi va candida în colegiul 3 din Ialomiţa, unde sunt doar 45 de maghiari. El susţine că nu se simte deloc descurajat de numărul mic al celor mai siguri alegători ai săi, deoarece el vrea să-şi desfăşoare campania pentru români în egală măsură. „După informaţiile mele, judeţul Ialomiţa are nevoie de o dezvoltare a infrastructurii şi de locuri de muncă. Despre asta voi vorbi oamenilor”, ne-a declarat, ieri, Deak Ferenc. El a admis că va aborda şi subiectul autonomiei, dacă va fi întrebat, dar că va explica că aceasta nu se obţine de pe o zi pe alta. „Dacă mă întreabă lumea, explic ce înseamnă autonomie.

Nu spun că vreau separarea Ardealului de România, deoarece, pentru a ajunge la autonomia teritorială, trebuie parcurşi mai mulţi paşi, primul fiind autonomia culturală. Fiecare minoritar trebuie să înveţe în limba proprie. În plus, eu am foarte mulţi prieteni români şi am să spun că am discutat şi cu ei pe această temă”, a arătat candidatul UDMR. Pe lângă maghiarii trimişi din organizaţiile din Transilvania să candideze în regiunile cu populaţie majoritar română, UDMR a validat şi câţiva români pe listele pentru alegeri. Este vorba despre candidaţi în colegiile din Bucureşti, Galaţi şi Gorj. Pentru a fi lăsaţi să participe la scrutin, aceştia trebuie, potrivit vicepreşedintelui executiv al Uniunii, Kovács Péter, să cunoască limba maghiară, să aibă în familie „pe cineva etnie maghiară” şi, în plus, să îşi asume programul UDMR.

„Nu facem o verificare la sânge, dar aceste condiţii trebuie îndeplinite”, a spus Kovács. Preşedintele Uniunii, Markó Béla, a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, că este necesară cunoaşterea limbii maghiare deoarece „viaţa internă în UDMR se desfăşoară în limba maghiară”. Consiliul permanent al formaţiunii a aprobat, la începutul lunii, candidatura a nouă români în colegii din afara Transilvaniei, ca o măsură de a maximiza voturile obţinute de Uniune în judeţele în care nu există mari comunităţi maghiare. La mijlocul acestei săptămâni, conducerea centrală a UDMR a programat şedinţa în care va valida întreaga listă de candidaţi pentru alegerile din 30 noiembrie.